ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΚΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΗ 2011

Πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), την Κυριακή 29 Μάη 2011, η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στούς αγωνιστές και αγωνίστριες των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Μακρονήσου την περίοδο 1947-1950.

Το Α' μέρος της εκδήλωσης έγινε στο Μνημείο του Δεσμώτη Αγωνιστή και άρχισε με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου "Σε τούτα τα βράχια τυφεκίστηκαν οι 300 του Α τάγματος" και συνεχίστηκε με το ποίημα του Μενέλαου Λουντέμη "Μάνα είμαι καλά."

Το λόγο πήρε μετά ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ (μακρονησιώτης ο ίδιος) Γρηγόρης Ριζόπουλος. Μίλησε γιά το ιστορικό των στρατοπέδων τής Μακρονήσου (ΑΕΤΟ, ΒΕΤΟ, ΓΕΤΟ, ΣΦΑ, ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ). Κατάγγειλε τις μεθόδους "αναμόρφωσης"των κρατουμένων από τα όργανα του εμφυλιακού κράτους, τις δολοφονίες, τους βασανισμούς τους άγριους ξυλοδαρμούς τους καθημερινούς εξευτελισμούς προκειμένου να αποσπάσουν τις "Δηλώσεις Μετανοίας" (ότι αποκηρύσουν μετά βδελυγμίας το ΚΚΕ και τας παραφυάδας αυτού ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ κ.τ.λ.). Μίλησε γιά τον ηρωϊσμό και την αντίσταση των κρατουμένων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας της ΠΕΚΑΜ, Νίτσα Γαβριηλίδου, η οποία περιέγραψε τη ζωή των γυναικών στο κολαστήριο της Μακρονήσου. "Η αντίστασή μας στη βία να γίνει παράδειγμα στη σημερινή γενιά γιά να μη σκύψει το κεφάλι".

Σημαντική και πολύτιμη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Μακρονήσι ήταν η βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.
Η υπύθυνη της ΠΕΚΑΜ γιά την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τους συναγωνιστές του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, έδωσε το λόγο στον πρόεδρό του, Βάλσαμο Συρίγο, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, πως καθήκον του εργατικού κινήματος είναι να μελετήσει, να διασώσει και διαδώσει την ιστορία των αγώνων του κινήματος. "Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου θα αναλάβει δράση στο πλευρό της ΠΕΚΑΜ γιά τη διάσωση του ιστορικού τόπου. Το οφείλουμε στους  μακρονησιώτες αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, που βασανίστηκαν, που έδωσαν τα νιάτα τους γιά μιά άλλη Ελλάδα, μιά Ελλάδα Σοσιαλιστική".

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το πολιτιστικό αφιέρωμα "Μαρτυρίες Αγωνιστών" (μαρτυρία Μιχάλη Μπούρμπουλα, Γιάννη Παλαβού, Αφροδίτης Μαυροειδή-Παντελέσκου). Τη μουσική έγραψε ο Σωτήρης Κάσσης, ο οποίος έπαιξε φλάουτο και κλαρινέτο. Τις δύο πρώτες μαρτυρίες διάβασαν ο Αρης Ντα Κούνια Κώστα Ντίας και ο Θεόφιλος Διαμαντής. Η συγκλονιστική  Τρίτη μαρτυρία, που διάβασε η φοιτήτρια Αργυρώ Λ. έκλεισε με τα λόγια:....ποιόν να αποκηρύξω μωρε; Το αίμα του αδερφού μου ε;  Το αίμα του αδερφού μου;  Δεν αποκηρύσσω τίποτα !  Σκευοφύλακα με λένε. Ναι  Δέκα εφτά χρονών. Τι θέλετε από μένα φασίστες;  Χτυπάτε!  σκυλιά φασ'ιστες χτυπάτε, ΔΕΝ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΩ ΤΙΠΟΤΑ.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών αγωνιστών. Το "Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς, σε άνιση μάχη κι΄αγώνα" έπαιξε ο Δημήτρης Παράσχος με φυσαρμόνικα. Η συναγωνίστρια Μαριάνθη Αλιφεροπούλου-Χαλβατζή διάβασε απόσπασμα από το έργο της ΠΡΟΜΥΘΕΩΝ ΤΟΠΟΙ-ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ.

Στεφάνια κατέθεσαν η ΠΕΚΑΜ, ο Σύλλογος Εξόριστων Γυναικών Χίος-Τρίκερι-Μακρόνησος-Άι Στράτης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο σύλλογος ΓΥΑΡΟΣ-Ιστορικη Μνήμη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καισαριανής, το ΠΑΜΕ και η ΣΦΕΑ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Α' τάγμα (ΑΕΤΟ). Εκεί ο Ν. Μανδράκος περιέγραψε τα δραματικά γεγονότα της σφαγής των στρατιωτών του ΑΕΤΟ το 1948.

Στην αίθουσα των αρτοκλιβάνων, οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, κάρτες από φυλακές και εξορίες την εποχή του εμφυλίου και να ξεκουραστούν.

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε και εγκρίθηκε, από τους εκατοντάδες επισκέπτες το ψήφισμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο επίτιμος δήμαπχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής,  ο πρόεδρος από το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, Κώστας Μαραγκουδάκης, εκπρόσωποι από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, από το ΠΑΜΕ, από την ΟΓΕ, από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων του ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ, από το Ίδρυμα Σταυροπούλου και από άλλους φορείς.

Το Δ.Σ. της ΠΕΚΑΜ ευχαριστεί τους φίλους, τις φίλες,τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Ενημερώνουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο) το Α' Μέρος του Αφιερώματος,  ''Εις την Αμετανόητον Διανόηση'' ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ  ΣΤΗ  ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ.

ΜΟΥΣΕΙΟ  ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ
Αγ. Ασωμάτων  31,  Θησείο
Τηλ.  210  3247820
www.pekam.org.gr
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και Τετάρτη απόγευμα 5 έως 7.30

desmotis-makronhsiotis Το άγαλμα του "Δεσμώτη Μακρονησιώτη".
Έργο του γλύπτη και αρχιτέκτονα Γρηγόρη Ριζόπουλου

Στοιχεία επικοινωνίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (Π.Ε.Κ.Α.Μ)

Διεύθυνση: Αγίων Ασωμάτων 31, 10553, Κεραμεικός